EXIT

Ritkan (sose) veszek at egy-az-egyben blogposztokat mashonnan, de mivel az eredeti site kezd betojni, a webarchive-on meg csak felsegguen erheto el a kontent, ezt a posztot 2011-bol nem art megorokiteni, kommentar nelkul.

Original: http://www.kitzinger.hu/?p=485

EXIT

Azt hittem, hogy az idő múlásával majd egyre könnyebb lesz közösséget vállalni másokkal. De az individualizmus, úgy tűnik, nem korral járó hóbort. Annyit azért jelent a kor, hogy a választott közösségeimet egyre fontosabbnak tartom. Eközben a nem választott közösségek nagyon is igyekeznek elszívni a levegőt ezek elől. Az időmre, a pénzemre, a figyelmemre, a lojalitásomra pályáznak. Nyomasztó elvárásokat támasztanak. A jó kapcsolatok jellemzően a kölcsönösségre épülnek. Magyarországon most nem nagyon játszik a kölcsönösség. Aki teheti inkább menekül mindenből ami közös.

 

Az utóbbi években csak külföldi nyomtatott sajtót olvasok. Online is egyre kevesebb magyar hírforrást követek. Nem érdekel a politikai keménykedés, sem az, hogy ki milyen testrészt villantott. Nem érdekelnek a publicisztikák, a zsurnalisztikai flame war. Egy darabig csak annak örültem, hogy kevesebb mérget lélegzem be. De mostanra már látom, hogy azzal, hogy elkezdtem távolodni ettől a grund háborútól, kezdem kiírni magam abból a közösségből, aminek ez a nemzeti sportja. Ha sem a Barátok közt nem érdekel, sem a Parlamenti Napló, sem az X-Faktor, sem a suta focibajnokság, akkor távolodni kezdek attól, ami napi szinten rendezi a valóságot egy rendes magyar embernek. Nem tudatos dolgok ezek, apró választások vezetnek idáig. Nem jó érzés rájönni, hogy kezdek kívül kerülni.

A kommunikációs lehetőségek nyitottsága komoly segítség abban, hogy elviselhetőbb legyen minden összezártság, de egyben kontrasztosabb is a helyi valóság és a másik, általánosabb valóság. Könnyen találok alátámasztást ahhoz,hogy nem feltétlenül kell úgy menni a dolgoknak, ahogyan menni szoktak. Lehet a konfliktusoknak más lefolyása, a problémáknak más megoldása. A legdermesztőbb azzal szembesülni, ha azt látom, hogy valahol le tudják cserélni a régi bejáratott lemezeket, túl tudnak jutni régi lejárt konfliktusokon.

A közös napi kultúránál sokkal durvább dolgokat is kezdek hátrahagyni. Most éppen a szűkebb lakókörnyezetemből, a 7. kerületből lett elegem. Itt húzom 20 éve, és nem lett jobb. Fizetek adót, felújítom a lakásomat, fogyasztok, nem szemetelek, veszek BKV bérletet, megkérdezem az idős szomszédokat hogy vannak. Szerintem az én családomtól jobb hely ez a környék. Bár ez cseppet sem érdekli a non-stop előtt piáló napszámosokat, a szotyiköpködőket, sem a korrupt önkormányzati elöljárókat. És lassan már engem sem érdekel. Úgy látszik nem lehet még egy olyan egyszerű dolgot sem jobbá tenni egyszerűen, mint egy lakókörnyezet. Ha nem akarom megjavítani, akkor lelépek. Először a nem fizető büdös embereket hagyom ott a BKV buszon. Ugráljanak le ők a kigyulladt buszról. Nekik legalább ingyen volt. Aztán innen a hétből pattanok, később talán az adófizetők közül megyek offshore. Itt jön egy választási pont. Vagy az egészből kiírom magam és lelécelek, vagy maradok és arra gyűjtök, hogy rám ne az alapszabályok vonatkozzanak, hogy egyre több kényszerű közösségből vonjam ki magam. Kereshetek egy biztonságos lakókörnyezetet, egy jó magániskolát a gyerekeknek, befizetek egy tisztességes egészségügyi szolgáltatásra, egy nyugdíjpénztárba. Úgy élhetek, mint egy ENSZ alkalmazott Gabonban. Vagy kivásárolhatom magam mindenből, az együttélés alapvető normáiból. Itthon simán lehet rokkant kártyával bárhol parkolni, lehet a Balatonon óriás motoros yachttal menőzni, kicsit el lehet csípni a természetvédelmi területből az építkezésemhez.

Egy darabig még nem kell dönteni. Kersünk egy elit óvodát, ahol nem lakodalmast hallgattatnak a gyerekkel, aztán egy jó alapítványi iskolát, gimnáziumot, külön nyelvórák és matek, hogy azért valamit tanuljon is. Aztán küzdelem a világranglista 200. helyén álló egyetemi helyért, ahol a tanárok az állásukért aggódnak. Egy darabig kivonhatom magam a közszolgáltatások alól. Maradhatok a magánnyugdíjban, beköltözhetek egy őrzött elit lakóparkba, járathatom a gyerekem az amerikai iskolába, olvashatok Economistot, járhatok Bécsbe koncertre és Londonba kiállításra. Küzdhetek azon, hogy a lehető legtöbb szerettemet befizessem a méltóság és jó szolgáltatások világába. Ettől nem fog megjavulni egyetlen közszolgáltatás sem. Nagy elkötelezettség és sok pénz kell ahhoz, hogy valaki egyszerre finanszírozza a kilépést és az elhagyott rendszer reformját.

Most még apró dolgokkal foglalkozom, kis rendszerekből jelentkezem ki. De ha nem lesz rendes oktatás, egészségügy, kiszámítható gazdaságpolitika, akkor a nagyobb rendszerekből is megéri kilépni. A nyugdíjrendszer villámcsapásszerű bejelentése ellenére is volt 100.000 olyan ember, akinek megérte kiiratkozni. Egyre többen fognak lelécelni, ha nem lesz más választásuk. Végül nem marad mintája és szövetségese azoknak, akik még törekednének valamire. A felemelkedés egyetlen ismert útja könnyen a kritika nélküliség lesz. Ezt nem kéne megvárni.”

Bus Pirate v4 firmware compile

(Based mostly upon http://dangerousprototypes.com/docs/Compile_the_Bus_Pirate_firmware)

– grab the source from https://github.com/BusPirate/Bus_Pirate

# cd Bus_Pirate/Bootloaders/BPv4-bootloader/pirate-loader
# gcc -o pirate-loader pirate-loader.c
# cp pirate-loader /usr/local/bin

– Go to http://www.microchip.com/mplab/compilers
– Download MPLAB® XC16 Compiler v1.34 (or later version)
– install the 32-bit libraries
apt-get install libc6-i386

– run xc16-v1.34-full-install-linux-installer.run
– /opt will require 1.7Gb of space for the compiler
– You’ll get a host ID at the end:

Your Host ID is: [28d2440b7390]:

(Refer to point 3 on the original site to grab the license)

– You’ll need to download the MPLAB-X IDE (and as a result, you’ll need an X-based system)

Download a non-4.x release:

ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/MPLABX-v3.65-linux-installer.tar

– There are a bunch of 32-bit libraries required by the IDE, so if You’re running on an amd64 system, these
libraries need to be installed. Recent Debian systems support multiple architectures (i.e. Stretch).

Recommended approach:
dpkg –add-architecture i386

apt-get update
apt-get install libx11-6:i386 libexpat1:i386 libxext6:i386 libc6-i386

– install MPLABX

– check out the BusPirate sources (git clone https://www.github.com/BusPirate/Bus_Pirate.git)
(it should be checked out as the user who’ll run the X / IDE, otherwise the IDE will blurb a bunch of perm denied errors.)

– start up your X env
– source in the license/hostID file
– start mplab_ide (the “hostID” file source should add its path)
– Refer to “Building with MPLAB X”

– After the build, collect the .hex files:

cd Bus_Pirate
cp Bootloaders/BPv4-bootloader/firmware-v1/bpv4-bootloader.X/dist/default/production/bpv4-bootloader.X.production.hex .
cp Firmware/busPirate.X/dist/BusPirate_v4/production/busPirate.X.production.hex .

 

I’ve also started uploading the pre-compiled trunk firmwares to https://github.com/wigyori/buspirate .

Optimized KVM guest startup

Just some braindump:

qemu-system-x86_64 -no-acpi -m 4096 -curses -net nic,model=virtio,vlan=0 \
-net bridge,vlan=0,br=br0 -enable-kvm -smp 4 \
-drive if=scsi,file=cleaned.qcow2 -drive if=scsi,file=/dev/sdb1,index=1

OpenWrt with Asus low-end routers

As it turned out, some of the low-end Asus routers are not supported by OpenWrt (and/or LEDE). Also, due to wonders of the marketing department, the boards are shared between some of these, i.e.:

– Asus RT-N12+ == RT-N11P == RT-N12E b1
– Asus RT-N12+ V3 == RT-N300 B1
– Asus RT-N12E c1 == ???

(You can spend some time on wikidevi to map these, use the FCC ID as a confirmation for a match).

These are usually built on a flavour of Ralink MIPS boards (MT7620a/n, MT7628), so can be easily supported with a standard DTS added, the difference is mostly around LED configs, buttons, and USB enabled/disabled.

To cover the first set, a patch was sent as an example:

https://git.lede-project.org/?p=source.git;a=commit;h=58e0673900ea585b03d3cc2f8917667faa3f977f

If you want to add one yourself, files that need changes:

modified: target/linux/ramips/base-files/etc/board.d/01_leds
modified: target/linux/ramips/base-files/etc/board.d/02_network
modified: target/linux/ramips/base-files/lib/ramips.sh
modified: target/linux/ramips/base-files/lib/upgrade/platform.sh
modified: target/linux/ramips/image/mt7620.mk

… and copy the DTS in target/linux/ramips/dts from the closest sibling. You can use the “rt-n12p” device target as an example.

-w-

back after brb

Hi all,

I’ve decided to bring this blog back online after almost 4 years of hiatus, to record my rumblings again around opensource projects, and various (mostly) OpenWrt stuff.

Welcome onboard again.

-w-

Stratum 1 NTP server with AllWinner boards

I decided to jump on the bandwagon and build a stratum 1 NTP server for my own good. There were two examples which used a Raspberry Pi, but I thought the AllWinner boards also deserve a build. The main difference (SoC aside) is that I’ve used OpenWrt instead of a Debian-based build.

 

Asterisk 1.8 – working AMR patch

As my Android phone supports only a handful of codecs other than GSM – no G.723 or G.729 -, I wanted to have my Asterisk support one of these, to have a better bitrate and/or sound quality.

Supported codecs:

a=rtpmap:96 GSM-EFR/8000
a=rtpmap:97 AMR/8000
a=rtpmap:3 GSM/8000
a=rtpmap:0 PCMU/8000
a=rtpmap:8 PCMA/8000

PCMU/PCMA (G.711u/a) is crap and takes up a lot of bandwidth, GSM is something we know for a long time, GSM-EFR I haven’t heard about it, AMR looked like a good candidate. Looking up asterisk and AMR resulted in an obsolete patch for a 1.8.0rc, but as it turned out, it could be brought up to date to compile on a “current” Asterisk.

I’ve chosen 1.8.11.1 as that’s available with the Debian buildscripts in Digium’s repository. Here is a patch which includes the AMR codebase from the 3GPP site and the required patches to the various Makefiles – chan_mobile and app_dahdibarge is intentionally taken out. Compiles and works fine on Ubuntu Hardy.

What you need to do:

  1. Download the patch:  http://uid0.hu/dl/asterisk-1.8.11.1-amr.patch
  2. Add the Digium repository into your sources.list:
    deb-src http://packages.asterisk.org/deb lucid main
  3. apt-get source asterisk
  4. Apply the patch with “patch -p1” into the untarred Asterisk source directory
  5. Run debian/rules binary
  6. Install the created .debs

Let me know if the build procedure doesn’t work for you. As this is a Lucid-based source package, it could happen that it’d cry out for updated libtool and/or autoconf packages – let me know if that’s the case.

 

9th May, 2012 – Morgan Stanley IT Budapest TECHNOLOGY EXPO

 

What is the Tech Open Evening about?

The event is designed for experienced IT professionals who are simply interested in understanding how a market leading global organization in the financial sector operates. The event will consist of:

Presentation of Morgan Stanley in Budapest

  • Morgan Stanley as a global organization
  • Technology’s crucial role within the Firm
  • Employees’ experiences

Live Technology demonstrations and discussions on

  • Cutting-edge financial technology systems (i.e., GPU, FPGA, Scala)
  • Applications in action and end user applications
  • Various in-house applications written in Java, Scala, C++,.NET 4, Python, Perl, Web Technologies, etc.
  • Scalable high throughput server side middleware for grid and cloud computing
  • Windows and Linux Server Virtualization
  • Other exciting technologies

Interactive Panel discussions with Technology employees at Morgan Stanley Budapest

  • Projects
  • Innovative solutions and technical challenges
  • QA session

HR Session, HR Clinic – English level & CV advice

  • Insight into the recruitment process and the everyday life of Morgan Stanley
  • Test your English
  • Get practical advice on your CV

“Women in IT” – Panel discussion

  • Hear from senior female role models who will share insights about their business and discuss tips and tools that were impactful in moving forward in their career
  • Representatives from Morgan Stanley’s different divisions will share with you key turning points in their careers, what they wish they would have done differently and what it is really like to work at Morgan Stanley

 

Please pre-register using the Registration link.

You are welcome to bring a guest who may also be interested in a Technology career at Morgan Stanley. Please ask them to register as well.

There is no charge to attend the event. Food and drinks will be served throughout the evening.

For further information about Morgan Stanley, please visit: http://www.morganstanley.hu

If you have any queries, please email mstechopenevening2012@morganstanley.com

We look forward to seeing you there!

 

Egy átrepülés margójára

Nem szokásom nekrológot írni, nem szeretek, most sem annak indul ez – a hirtelen kitörő érzelem hatására mindig szebbet és jobbat gondol arról a valakiről, vagy valamiről az emberfia…

Kezdetnek olvassátok el ezt: http://www.airportal.hu/spotter-forum/viewtopic.php?f=76&t=6586

Arról, hogy mennyire Malév a Malév, mennyire volt az, mennyire maradt az, csak a saját élményeimet tudom hozzátenni, nem feltétlenül időrendi sorrendben.

Emlékszem az első Malév-es repülésemre, az első utam Londonba a hajnali MAH612-esen, baromi álmosan, ablak mellett ülve, a gyönyörű napfelkeltét a gép segge mögött nézve, keresve, egy remek rántottát reggelire elfogyasztva, majd Gatwick-en a kóválygásra kollegával, ahol alig találtuk meg, hogy merre is kéne menni. Emlékszem 3 hét és 3 hétnyi angol kaja után arra az egyszerű pörköltre, amit a MAH615-ön szolgáltak fel, hogy mennyire jólesett végre magyar vacsorát enni, aminek íze is volt. Emlékszem arra, amikor jobboldalon ülve, 13R-en beirányítva láttam Budapestet késő esti fényében, és arra, hogy mennyit tökörésztem utána a leszállás közben készített, minimálfényes, atomzajos képeken. Emlékszem arra, amikor egy vasárnap délutáni gépen mentem ki, vigyorogva készült rólam egy kép a departure board alatt, a’la “business fucker”, és emlékszem, ahogy 3 üveg pálinkával a hónom alatt utolsóként szálltam be a gépbe – bemondták a nevem bazmeg, rohanjunk -, és mennyire fel volt háborodva a két angol dagadt picsa, amikor az F ülésre be akartam ülni. Emlékszem arra, hogy akkor 736-ossal mentem, és mekkora különbség volt egy félig rakott 736 és egy tökig rakott 738 között nekifutásban, emelkedésben, teljesítményben. Emlékszem arra, ahogyan egy kinti szomorú eset után az “ez már nem lesz ugyanaz a város” érzéssel szálltam fel a péntek esti 738-ra, és ahogyan közben ordított a fülembe KT Tunstalltól az “other side of the world”. Emlékszem arra is, amikor az utolsó torontói járatot fényképeztem le, MAH096, HA-LHC, 2008.09.21, és arra is, amikor egy aznapi F70-esről készült képet utána több példányban elmentettem, mert az volt az egyedüli, MAH F70-ről készített képem.

Aztán persze emlékszem arra is, amikor úgy jöttem haza, hogy félreértették Gatwicken az “I’d like an A seat please” és a folyosóra (C / aisle) ültettek be, és végigdumáltuk az utat a gép utolsó széksorában egy mittoménhol dolgozó, egyébként business userrel, eladva egymásnak a jóistent is, amiből persze nem lett semmi, meg arra is, hogy mennyire másképp fordul a gép, ha a C ülésen ül az ember, mintha az A/F-en. És persze arra is, amikor visszafele kollégával meg egy samsungos marketingessel végigdumáltuk és boroztuk az utat. Meg persze arra is, amikor LGW-n a World of Whiskies-ben a vén fószernek csak annyit kellett mondani este 5 körül. amikor a beszállókártyánkat kérte, a 4 üveg Glen* whiskyvel a hónom alatt, hogy “I’m from Hungary”, és kapásból tudta, hogy “aaah yeah, malaiv six one five”…

A 737-es gépek átrepültek Shannonba, vissza az ILFC-hez. Nem haragszom a lízingcégre, érthető a részükről, de attól még megrázott, amikor a “feketesereg” elindult, a LOU csinált egy áthúzást, elköszönésképp, majd sok órával később, 14 737-es szállt le Shannonban. Sok lajstromjelhez tudtam konkrét emléket kötni. Nem tudom, hogy lesz-e még Malév, fogjuk-e látni még ezeket a gépeket, vagy akár másokat is, ugyanilyen, vagy hasonló festéssel. Azt tudom, hogy az este 11 óra – amikor a közel-keleti és a balkáni gépek elindultak -, ami eddig óramű pontossággal (na jó, majdnem óramű pontossággal) jelezte azt, hogy mikor kellene végre eldőlni aludni, mostantól nem lesz, és hiányozni fog. Nem lesznek azok a kék ülések sem, amikbe faszán bele lehetett huppanni hullafáradtan akár “kifele”, akár “visszafele”, meg a safety tájékoztató felszállás előtt, amin mindig kuncogtam, és már rituálisan az “other side of the world” ment a fülemben alatta, meg a “kérnék még egy pohár bort” mondatra néha mosolygó, néha meg (amikor tökig volt a 738) kényszeredetten vigyorgó stewardess sem, és az a biztonságérzet, amit a Malév léte, a “common” képek és a mostanra jól megszokott mozdulatok adtak, sem lesznek, és kurvára fog hiányozni.

Lehet azt mondani, hogy ez csak egy cég volt. Lehet azt mondani, hogy pénznyelő volt – mert valóban az volt, ilyen vagy olyan okok miatt. Lehet azt mondani, hogy overbookoltak (ahogy mindenki más), és ha lemaradt valaki, akkor rohadjanak meg (ahogy mindenki más), de velem ilyen nem fordult elő, így csak egy csipet sóval hiszek ezeknek. Azt viszont senki nem vitathatja el, hogy megteremtettek egy kultúrát, amit a fapadosok végképp nem, de a TVS, a DLH és a BAW sem fog tudni átvenni, folytatni – más nép, más cég, más kultúra. Azt sem, hogy ugyan ez csak egy cég, de az ott dolgozók, főleg az utolsó 1-2 évben ott dolgozók szíve, lelke benne volt, azt pedig pláne nem, hogy az utóbbi fél évben amit lehetett, alsó-, közép- és felsővezetés-szinten is, azt megtették. Látványos volt a változás az adott járatokon közlekedő gépekben, a loadfactorban, a járattervezésben – legalábbis külső szemlélőként. Nekik csak annyit tudok mondani, hogy kitartás, és együtt vagy külön, de valahol vigyék tovább a kultúrát, valahol folytassák – mert legalábbis én mint repülőbuzi, ha egyszer ennyire közel kerülnék a repüléshez, belehülyülnék, ha teljesen abba kellene hagynom.

Mondhat bárki bármit, nekem hiányozni fog a kékorrú, és az, ami mögötte volt. “MAH615 calling for engine shutdown”.

BUD-LGW 4x
LGW-BUD 4x

 

Csoportterapia – ferfiaknak-noknek

Tantervünk nők számára:

1. óra: Hidegben fel, melegben le, avagy hogyan kezelj egy termosztátot.
Előadás képekkel, oktatófilmmel.

2. óra: Mi kerül több energiába: lehajtani a vécéülőkét, vagy 3 órát duzzogni miatta?
Kerekasztal beszélgetés.

3.óra: Lehetséges elmenni egy ruhaüzlet előtt anélkül, hogy vásárolnánk?
Csoportfoglalkozás.

4. óra: Az alapvető eltérések egy női retikül és egy bőrönd között.
Felismerési gyakorlat.

5. óra: Hogyan tegyünk fel kérdéseket a reklámok közben, és maradjunk csendben a film alatt?
Csoportfoglalkozás.

6. óra: Lehetséges egy jó fürdőt venni 14 különféle szappan és habfürdő nélkül?
Szeminárium

7. óra: Egészségügyi felvilágosítás: léteznek gyógyszerek a menstruáció előtti feszültség csökkentésére – használd őket!
Előadás.

8. óra: Tévedtem, a páromnak volt igaza!
Tényfeltáró beszámolók.

9. óra: Hogyan parkoljunk le kevesebb, mint 20 perc alatt a biztosító igénybevétele nélkül?
Gyakorlati bemutató.

10. óra: Hogyan használjuk a féket anélkül, hogy az összes utas lefejelje a szélvédőt?
Gyakorlati foglalkozás.

Tantervünk férfiak számára:

1. óra: Hogyan forraljuk fel a vizet?
Előadás képekkel, oktatófilmmel.

2. óra: A vécépapír tároló tényleg magától töltődik fel?
Kerekasztal beszélgetés.

3. óra: Lehetséges úgy pisilni, hogy a fal és a padló ne kapjon belőle?
Csoportos gyakorlat.

4. óra: Alapvető eltérések a szennyestároló és a padló között.
Felismerési gyakorlat.

5. óra: Szennyes edények – tényleg maguktól repülnek be a mosogatóba, és lesznek tiszták?
Élménybeszámolók.

6. óra: A távirányító átadása másoknak tényleg személyiségzavarral jár?
Csoportterápia.

7. óra: Egészségügyi felvilágosítás: a virágcsokor átadása nőknek nem okoz egészségkárosodást.
Előadás.

8. óra: Eltévedtem, útbaigazítást kértem!
Tényfeltáró beszámolók.

9. óra: Hogyan maradjunk csendben 20 percig, míg párunk leparkol?
Gyakorlati bemutató.

10. óra: Hogyan legyünk ideális társak a bevásárlásban?
Relaxációs technikák, légzőgyakorlatok.

 

 

fritzcard fcpci driver with 3.x kernel

Today I had to update the fcpci wrapper to work under 3.0.x – a good couple things has changed since the last 2.6.20(?) cut. Currently it’s working with asterisk-1.6.2 and chan_capi-1.1.5

So here is the patch and the original driver, enjoy:
http://trabant.uid0.hu/fritz_a1/fcpci-suse93-3.11-07.tar.gz
http://trabant.uid0.hu/fritz_a1/fritz-3.0.8.diff

If someone needs a 64-bit driver, let me know.

Update:

Here is the 64-bit package, compiling on 3.0.8:
http://trabant.uid0.hu/fritz_a1/fcpci-suse93-64bit-3.11-07.tar.gz
http://trabant.uid0.hu/fritz_a1/fritz-3.0.8-64bit.diff

Update2:

Here is an updated 64-bit package, compiling AND even working on 3.1.6:
http://trabant.uid0.hu/fritz_a1/fritz-3.1.6-64bit.diff

wtf 2011

Oke, oke, tudom hogy ezer eve nem volt uj entry. azt is tudjatok, hogy evekig direkt nem politizaltam, meg a 2002-es evi tapasztalatok miatt, es ettol probaltam tartozkodni, amennyire lehet.

Ellenben gozom nincs, hogy itt fogok-e tudni, itt fogok-e akarni maradni, ebben az orszagban. az az irany, amerre most megyunk, jora nem vezet; az, ahogyan a gazdasagot probaljak szervezni, a sorok kozt olvasva kaoszt mesel; az, amilyen kilatasok vannak, akar az egyen, akar az orszag szintjen, jot nem mutat. A kommunikacios elbaszasok, a szar folyamatos kenegetese, a partkapcsolatok, es nem tudas alapjan torteno kinevezesek (naiv vagyok) rohejes szintet kezdenek olteni, ami mar sem hazon belul, sem hazon kivul (v.o. kulfoldi befektetok) nem mutat jol, es nem mutatja semmi, hogy tanulnanak az istenadta nep folyamatos kiabalasabol.

Ertem en, hogy a jelenlegi helyzetben mast nem lehet csinalni, mint adot emelni, megprobalni novelni a beveteleket (a kituzott celrol, az allamadossagrol most ne beszeljunk, lattatok ti is a grafikonokokat az allamadossag alakulasarol), ezt viszont megfeleloen kommunikalva talan hatekonyabban is el lehetne erni. Akkor is lenne kiabalas, akkor is anyazna mindenki, de el lehetne fogadni, legalabb a tenyleges adofizetok szintjen.

Ennek ellenere minden szinten szopatas megy, szarkenegetes, mismasolas, ‘nem szopatunk meg’, ‘de bocs megis’, ‘tobbet fogsz jovore kapni’, ‘ja bocs megsem’, ‘az egykulcsos az igazabol ketkulcsos’, ‘Óceánia mindig is Keletázsia ellen viselt háborút’… Engem annyira nem erdekel, mert van tartalekom, az a parezer (vagy partizezer) forint nem erint (dehogynem), mert legfeljebb par sorrel vagy whiskyvel kevesebbet iszom jovore, mert nincs devizahitelem, es mert most van egy jol kereso allasom – legalabbis amig nem vonul ki a jogbiztonsag megszunese miatt a ceg – ellenben az, aki a gepsor mellett dolgozik, es azon a parezer forinton mulik a havi koltsegvetese, hogy tud-e kajat venni vagy nem… Nem szeretnek az utcan lenni, amikor elkezdenek koveket hajigalni…

Azt egyebkent a mai napig tartom, hogy hamarosan szuksegunk lesz egy david frostra. (A wikipedia-t nem ismeroknek, o volt az, aki Nixonbol egy kvazi bocsanatkerest sajtolt ki, harom evvel a Watergate-botrany utan.)

Par ismerossel beszelgetve az jon le, azoknal is, akik eddig a ‘nem megyek el, mert minden idekot’-kategoriat kepviseltek, ugy allnak, hogy ‘minel elobb innen el’, azt hozzateve, hogy nem ketfillert keresnek, nem ket filler adot fizetnek be, nem egy, nem ket falu el a mindenfele adojukbol. Olyan is, akinek gyereke is van, olyan is, akinek csak kutyaja es egy paprikafarmja.

“How much does your life weigh? Imagine for a second that you’re carrying a backpack. I want you to pack it with all the stuff that you have in your life… you start with the little things. The shelves, the drawers, the knickknacks, then you start adding larger stuff. Clothes, tabletop appliances, lamps, your TV… the backpack should be getting pretty heavy now. You go bigger. Your couch, your car, your home… I want you to stuff it all into that backpack. Now I want you to fill it with people. Start with casual acquaintances, friends of friends, folks around the office… and then you move into the people you trust with your most intimate secrets. Your brothers, your sisters, your children, your parents and finally your husband, your wife, your boyfriend, your girlfriend. You get them into that backpack, feel the weight of that bag. Make no mistake your relationships are the heaviest components in your life. All those negotiations and arguments and secrets, the compromises. The slower we move the faster we die.” – Ryan Bingham, Up in the air

Make no mistake, en is gondolkodom azon, hogy el kene huzni innen. az egyeduli dolog ami visszatart, az a csaladom, es a nehany megmaradt baratom. Az a tudat, hogy TALAN a befizetett teherautonyi adoforintnak egy minimalis resze az o nyugdijukat, ellatasukat fedezi. semmi mas.

… ellenben sokkal jobban jarnek, ha londonbol kuldenem nekik a penzem egy reszet. a mostani arfolyamokkal mindenkepp…

… na es mit csinalnak a finnek, ha ? :)

Északi barátaink és a világ reakciója adott hőmérsékletre:

+15 fok C. Spanyolországban télikabátot és kesztyűt húznak
A finnek kifekszenek napozni.

+10 fok A franciák hiábavalóan próbálják bekapcsolni a központi fűtést.
A finnek virágokat ültetnek a kertben.

+5 fok Az olasz kocsik nem indulnak.
A finnek még cabriókat használnak.

0 fok megfagy a desztillált víz.
A Vautoo folyó vize kicsit sűrűbbé válik.

-5 fok California a fagyhalál küszöbén.
A finnek még egy utolsó rostonsütést rendeznek a szabadban, a tél beállta előtt.

-10 fok A britek fűteni kezdenek.
A finnek hosszú ujjú pólót vesznek.

– 20 fok Az ausztrálok elmenekülnek Mallorkából.
A finnek Szt. Iván éjet ünneplik. Beköszönt az ősz.

– 30 fok A görögök halálra fagynak és eltűnnek a földről.
A finnek elkezdenek házon belül mosni.

– 40 fok Párizs összeroppan a hideg súlya alatt.
A finnek sorbanállnak a hot dog standok előtt.

– 50 fok A jegesmedvéket kimenekítik az Északi-sarkról
A finn hadsereg elhalasztja a téli túlélő gyakorlatot az enyhe idő miatt.

– 60 fok A Télapó otthona befagy.
A finnek kivesznek egy filmet, és otthon maradnak.

– 70 fok Pót télapó délre költözik.
A finnek kicsit idegesek lesznek, mert a vodkát nem lehet a szabadban tárolni,
megkezdődik a téli túlélő gyakorlat.

– 183 fok. Az ételben található mikrobák elpusztulnak.
A finn tehenek a gazda hideg kezére panaszkodnak.

– 273 fok Minden atomi alapú molekula mozgása leáll.
A finnek csak ennyit mondanak „francba de hideg van odakint”.

– 300 fok befagy a pokol.
A finnek megnyerik az Euroviziós dalfesztivált.

… mit csinalnak az oroszok, ha… ? :)

+ 20°C A görögök felveszik a pulóverüket
+ 15°C A jamaicaiak bekapcsolják a fűtést (persze, ha van nekik!?).
+ 10°C Az amerikaiak reszketnek a hidegtől. Az oroszok a kiskertekben uborkát ültetnek.
+ 5°C Lehelletünk már látszik. Az olasz autók felmondják a szolgálatot.
+/- 0°C Amerikában megfagy a víz. Oroszországban a víz egy kicsit sűrübb lesz.
– 5°C A francia autók felmondják a szolgálatot.
– 15°C A macska köti magát, hogy veled aludjon az ágyban. A norvégek előveszik a pullóverüket.
– 18°C Oslóban bekapcsolják a fűtést. Az oroszok a szezon végén utoljára utaznak a dácsára.
– 20°C Az amerikai autók nem indulnak el.
– 25°C A német autókat nem lehet indítani. A jamaicaiak kihaltak.
– 30°C A hatóságok napirendre tűzik a hontalanok kérdését. A macska a pizsamádban alszik.
– 35°C Túl hideg van ahhoz, hogy gondolkozz. A japán autókat nem lehet elindítani.
– 40°C A svéd autók felmondják a szolgálatot.
– 42°C Europában már nem működik a közlekedés. Az oroszok a fagylaltot még az utcán eszik.
– 45°C Vannak még görögök?
– 50°C A szemöldökök megfagynak két pillantás között. Alaszkában a fürdőszobák kisablakát fürdéskor bezárják.
– 60°C A fehér medvék délebbre vonulnak.
– 70°C A pokol is befagyott.
– 73°C A finnek menekítik a Mikulást Lappföldről. Az oroszok felveszik a füles sapkájukat.
– 80°C Az oroszok nem veszik le a kesztyűjüket még a vodka pohárba öntésekor sem.
– 114°C A spiritusz megfagy. Az oroszok nagyon dühösek

 

Cisco ATA-186/188 reset / upgrade

As I have a couple old, locked down Cisco ATAs, from time to time I have to reset one of them to put into use, but have to play hours figuring out how to reset and how to upgrade them correctly, here is a howto. As DHCP, I’ve used isc-dhcpd

– Press “function” key on the ATA188
– Enter 322873738# (FACTRESET)
– Enter the reset PIN, then #
– Check the dhcpd server’s log on the ATA’s IP address
– If using SIP 3.1.1 firmware, open http://ip_address/dev/
– If using SIP 3.2.1 already, open http://ip_address
– Download ata18x_pack.tgz package, which includes the latest 3.2.1 SIP firmware and the associated Linux tools
– If You want to upgrade the firmware via the built-in Linux tool, simply run sata186us.linux with the required parameter, and dial in the *100*etc keys on the connected phone
– If You want to upgrade the firmware via DHCP, see below. This is also useful if You want to configure / use your ATA via automatic configuration via TFTP.

Required dhcpd.conf parameters:

option tftp-server-name "10.1.1.213";
next-server 10.1.1.213;

Filename is not required. The ATA will automatically look for ata.cfg or atadefault.cfg, in this order.

Required files:
test.txt – this is the example configuration file
ptag.dat – this is the descriptor listing
cfgfmt.linux – this is the actual binary that creates the binary configuration file for the ATA

You can configure the SIP parameters also in ‘test.txt’.

If You’ll be using the ATA behind NAT, it is advisable to set SipRegInterval=60 for keepalives. This puts a small burden on the PBX, but it won’t really hurt.

 

Small rant on nVidia

I’ve bought an old Geforce card to be put into a ‘server’, only for the purpose of using it for BOINC and GPGPU-apps. It’s a box in a coloc, it won’t always have monitor attached, not even after reboots – usual stuff. What I’ve found is the following:

– When X is started up with the nvidia driver (no matter which version it is after 195.xx), it always does a scan whether a monitor is attached. If it isn’t, it plain dies.
– UseDisplayDevice “none” can be set to ignore the monitor scan.
– … but this is only available on Quadro / Tesla cards, not for the off-the-shelf Geforce cards.

I understand that the point is that if someone wants to build a box for GPGPU-calcs, the Quadro/Tesla (mostly the latter) is the card for this audience. Even so, a soft ‘anyadat’ has left me.

It’s not the type of issue that I wouldn’t be able to solve, it’s a friendly colo, monitor can be attached if required, or even an IP console. But guys, this is plain screwing the users…

 

Footnote

Azer’ akarmennyire is keszulok a koltozesre, meg varom mar, fura kipakolni a ‘mindenes’ szekrenyt… par ev vegigporog hirtelen. 😛

 

Workstation upgrade

 

Lassan masfel eve hardy uzemelt a notimon, egyreszt abbol az apropobol, hogy inkabb dolgozni szeretek, mintsem szivni az aktualis upgrade utani osszeborulo app-okkal, masreszt LTS, ezt nem barmoljak el annyira. Eddig birta, hetvegen megcsinaltam a hardy->intrepid->jaunty upgradet, meg ff3->ff3.5, eddig jo, majd jovok rantelni ha osszedol.

Azert tortenik am mas is, jovo hetvegen koltozom a zuj lakasomba, stay tuned 😛

Konyha:
Kitchen

Kilatas:
Kilatas

Diplomacia?

Hehehe. Azert az kellemes erzessel tolt el, amikor egy nagyon jo haver azert hiv fel, hogy a ‘hires diplomaciai erzekemben bizva kerdest tegyen fel’, es kikerje a velemenyemet… (Ezen erzekbol persze volt mar egy nagyon csunya epic fail, de altalaban mukodik.) 🙂